Empowering plus-size women to feel and look their best since 2012.

Kak Zai Kecam Mis Claire Menghadiri Gaya Koleksi Raya 2018???


Potong stim betul tengok isu viral Kak Zai (pereka fesyen bernama Zaihana Mohd Zain) yang dia tak suka dengan orang berbadan besar menghadiri fashion show (actually she said 60kg and above TAK PAYAH DATANG) sebab paha terlalu besar sampai kerusi tak cukup besar lah konon..

Let me quote apa beliau posted pada laman Facebooknya baru-baru ni::

"Kalau berat badan melebihi 60kg tak payahlah datang, sebabnya paha awak tu melimpah kat kerusi sebelah kiri dan kanan awak. It's so awkward and uncomfortable for the persons seated next to you!!!"

Hmm... ok jadi I Google nama pereka fesyen ni. Terdapat sebuah artikel dari 2016 yang ditulis oleh Malaysian Tattler selepas bertemuduga dengan Kak Zai. To my surprise, ada lagi quote-nya yang berunsurkan "fat-shame". Apabila ditanyakan untuk memberi nasihat kepada pembaca-pembaca, dia mengulas,


“If you love fashion and enjoy dressing up, then there are sacrifices to be made. Watch your weight. People may say size doesn’t matter but who are we kidding? It does! Why do you think the big fashion houses do not cater to plus sized women?”

Pendek kata, message dia adalah jangan jadi gemuk, industri fesyen tak ada tempat untuk orang gemuk. Tapi hello.... NYFW (New York Fashion Week) pun mula ada model plus size on the runway okayyyyy?

What do you ladies think? Body-shame ke? Fat-phobia ke? Big brands tak cater to plus-size people? Cuba pergi website kami www.misclaire.com baju basics, trendy and wardrobe staples sampai 7XL tau!

***

Minggu lepas, team Mis Claire dijemput oleh pereka fesyen berbakat dan hot AZLAN HUSNI untuk menghadiri fashion show Gaya Koleksi Raya 2018! VIP seats lagi tu... duduk depan-depan... ambik ilham gitewwww... koleksi Azlan Husni semua cantik-cantik belaka!

Mis Claire front row oulssss!!! Thank you Azlan Husni xx

Ok team kami bagi feedback - memang set up di event tu, kerusi kecik dan arrangement sempit - model-model Mis Claire yang pergi semua size 2XL je pun - staff kami yang berbadan kecik pun rasa rimas berkepit dengan orang bersebelahan... apa lagi those yang bawa beg besar? It is not the size ZERO models yang nak duduk kat situ... the ATTENDEES (your target audience, invited guests, potential investors, etc) of all sizes and shapes yang akan duduk!

***

Ok apakah masalah yang dinampak di sini? Siapa yang salah?

1. Industri fesyen? Terlalu eksklusif? Golongan plus-size (ataupun yang sederhana 61kg kot) tidak dibenarkan untuk menghadiri fashion show? High-end designer tidak cater utk golongan ni? Plus size tidak boleh mengikut trends? Adakah set-up untuk event fashion shows cukup untuk orang kurus sahaja?

2. Kak Zai yang bermulut laser? Fobia dan geli dengan orang gemuk? Sombong dan prejudice terhadap orang gemuk? Orang gemuk tidak cukup cantik untuk melibatkan diri dalam fesyen?

3. Orang yang berbadan besar? Disebabkan tidak menjaga pemakanan dan kesihatan? Beria-ia nak bergaya? Tidak sedar diri?

***
Apakah pendapat uols?

37 comments

  1. xsetuju dengan kata dia... kita yg berbadan XXXL dikata macam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih baik berbadan besar daripada berMULUT PUAKA. Kesian roh dia, sebab mulut badan binasa. Dahh kena kecam dengan netizen belaka. Jangan salahkan awam yang memBAWANGkan isu anda ye.

      Delete
  2. Biarla dia dengan cara dia..
    Dia belum tahu yg plus size lg comel dan sweet.

    I know MC will do the best for plus size and make it KEBABOOMMMMMM always

    ReplyDelete
  3. Hmm..La ni populasi manusia di dunia hampir 40% overweight ok.. Tak lama lg org kurus golongan minoriti.. So ignore je... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Size badan blh diubah rupa hodoh klu operate ttp hodoh. Ouch!! Pedas kan. So jaga sikit mulut tu.

      Delete
  4. Takyah kondem org sangat lah nenek zai... sedor2 diri tu sket.. haishhh...

    ReplyDelete
  5. My opinion there's nothing wrong for plus size people to be fashionable but it is totally wrong for an oldies like her to act and have that kind of attitude

    Aunt Zaihani u might be fashionable but we plus size people are proud big bold and beauty than you

    ReplyDelete
  6. Its so offensive. To Madam Zaihani Mohd Zain, you may be one of the renowned fashion police but honestly, have you really seen yourself in a mirror? Takde lah sophiscated mana..jgn terlalu menghina kalau diri sendiri da mcm tikar mengkuang..

    ReplyDelete
  7. Of course totally wrong...i plus size tp bergaya sejak ada baju2 dr mis claire...my friends kat office pun teruja tgk i berfesyen sekarang ni...kalau kena dengan potongan pakaian fesyen plus size jauh lebih menarik dan comel bagi si pemakai berbanding tulang rangka salut baju tu. Of course i'm most beautiful compared to my friends.

    ReplyDelete
  8. Makhluk Allah fikeji mcm tu. Haihhh..die tu sape nk kata org plus size nie memcm..die sedar x die tu supposed...(sendiri mau ingat)..org plus size nie majoritynya..sweet n cute je..x mcm die..da kedutssssssss

    ReplyDelete
  9. This nenek. Mulutnya mau di cili ya... Tulah kecik2 mak hang x ajau betoi2.... Bila dh tua nak mampuih ni bkn main melaser... Hantu kopek betoi

    ReplyDelete
  10. Has she seen herself in the mirror? LOL, fashion industry doesn't need an ugly old woman like her.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenek seek for attention ni....eventhough nenek pengkritik fesyen ke apa ke...tp xde la se gah nama Anna Wintour pun.....Anna Wintour always look elegant n sophisticated tp nenek dh macam badut je sy tgk....so pleaseeee kritik diri sendiri dulu sblm kritik org...

      kesian kat nenek ada penyakit otak coz always have to be conscious with your weight....
      agaknye terlalu sibuk jg berat badan sampai tak terfokus style badut diri sendiri...apa kata start with ur funny, rubbish hair do...

      Delete
    2. Yaas! If you look like a monkey's anus.. All scrunched up n ugly, tak payah ngata org sangat la. Please, acah2 Joan Rivers la konon. Puhh-leez! At least Joan Rivers kutuk diri sendiri at the same time. You, nenek? I doubt la.. Mesti rasa kebabom habis just coz you're skinny. Dah macam jerangkung je I tengok.

      Delete
  11. Fesyen industri pun tak perlukan wanita tua kutuk mcm dia..fashion foward sangat ke? Last i heard orang tua2 patut gi masjid..tambah amal ibadat bukan komen2 size badan orang lain..please la dah zmn moden pun masih lagi nak jadi nenek bawang sibuk size org lain..pfft

    ReplyDelete
  12. Brand international ada jer yg kluarkan clothing for plussize.. Dia jer yg xtau.. Hey.. It's 2k18 already.. Please dont be such a narrow-minded old b***h..

    ReplyDelete
  13. KAK Zai mende ? Dah level moyang tapi mulut longkang.

    ReplyDelete
  14. I'm Singaporean who flies to KL every other month coz I have families and friends in KL. In fact, I attended a fashion show at Publika last Thursday under the VVIP list, and well seated right at the front. I haven't thanked the designer enough for the invite. Honestly, we were all seated perfectly fine. She is obviously not a designer if she is not able to cater/design/sew/appreciate people on the plus size category. I don't feel humiliated by her comment, rather I feel sad for her. Macam kurang kasih sayang je?

    ReplyDelete
  15. badan kurus mcm dia pon kalau berfesyen tak ikut syariat neraka jahanam kirim salam

    ReplyDelete
  16. emmm.... who is she actually?? mudahan cepat insaf... aminnn... tak baik kutuk makhluk ciptaan Allah...

    ReplyDelete
  17. As far as i know big worldwide brands all over the world has started to move on to plus size fashion. You know why? Because it's profitable. There are more of us out here. Plus size models are becoming more and more seen on runway shows. Brands like h&m and mango and the like have plus lines in their collections. Models like Ashley Graham and many more are now all over the magazines and ad campaigns and runway shows. This prejudiced, backwards, bigot needs to realize she now lives in 2018. Wake up.

    ReplyDelete
  18. Walaupun kita saiz 3G tp rasanya lg vogue dr dia tu.huhuhu

    ReplyDelete
  19. dia kata macam tu sebab umur dia 60+ dah, zaman dia lahir makanan tak cukup zat so takde yang berbadan besar... aduii makcik ni kau tu nak bergaya bagai buat apa muka dah pecah 1000 dah, better ko duduk rumah tengok tv oasis belajar agama, jaga cucu ko ke!! takyah sebuk industry fashion cus now a days there is no body size limit everyone beautiful cause all of us been create by only one which is "Allah", Allah will never create someone without the speciality sooooo you makcik tua! taubat laaah sebelum terlambat

    ReplyDelete
  20. Tak sedar diri nenek ni. Kubur dah kata mari la nenek oiii.. euwwwww

    ReplyDelete
  21. Sebagai tukang jahit, kak ma lagi suka buat baju saiz L ke atas.. Plus size lagi suka.. Nampak sempurna tengok lekuk lekuk di kain di pola baju.. Tapi bukanlah yang kurus tak cantik... Semua figure badan perempuan elok sebenarnya.. Si tua ni saja tak move on.. Ehh siapa dia ni..fashion designer zaman hail amir ke

    ReplyDelete
  22. MC now its ur turn to organize fashion show for plusize people. Invite her as vvip. LOL. if she profesional she should come.. and make it her dizzy with plusize guests and plusize models around her.. hahahaha kasi ajar cara lembut..

    ReplyDelete
  23. Simple. No matter in what size pun, klu x kena gayanya, ttp x elok, ttp x fashionable. So, wpun in plus size but bijak bergaya ikut tubuh, pasti nmpk fashionable. Fashion ni there's no wrong or right actually, kita bergaya ikut keselesaan.

    ReplyDelete
  24. memalukan diri sendiri saja..stop being prejudice to plussize people..

    ReplyDelete
  25. U know what? Even u ada bermacam2 award atau penghargaan yg terhebat dalam dunia fesyen sekalipun, tapi kalau u tak tahu adab dan tak tahu bagaimana nak hormat orang lain, then u are NOTHING!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree. She should be banned. Giving such comments...nanti teenager, kids baca dah lain pula persepsi mereka. Shame on her. Ini la akibat org yg selalu mendongak ke langit, tak mahu melihat betapa indahnya bumi. Sedih!!!

      Delete
  26. Klu jaga badan je mulut x jaga pun x guna jg la kan...
    Cantik itu universal, msg2 ada taste sndri..
    Budi bahasa yg baik lebih melambangkan kejelitaan peribadi seseorang...

    ReplyDelete
  27. Sorry to say ya...my bf said to me he love my body figure...what i need is confident with my look..well..kak zai you are loser !

    ReplyDelete
  28. Owhhh!!! Come on...shut the f**k up laaa granny...Tgk takk diri sendiri dekat cermin...Fashion is not about weight or size...Fashion is about how we love to look good no matter what size we're...Adoii laaa...I think this granny dh start nyanyuk kot...For me yg pernah merasa segala saiz badan dr 0-XXXL,..M is the best size for me...and the best weight for that is 65kg...duhhhh!!...

    ReplyDelete
  29. Ini baru betul Makcik Bawang. Tengok muka dia pun dah macam kulit bawang busuk. Dah koyak selapis jumpa lagi selapis yang busuk dan kena koyak lagi sebab nak cari kulit yang elok. Rupa2nya koyaklah berapa lapis pun bawang busuk dah tak boleh buat apa dah. So Makcik Bawang janganlah nak mengata dekat orang yang bersaiz plus ini sebab kami dari bawang besar bokeh jadi bawang kecil. Tetapi kalau dah jadi bawang busuk harap duduk dalam packing yang elok saja itupun tunggu hari kena letak nota harga reduce to clear. So jangan sesuka hati dan sesedap mulut nak mengata atau membawang tau....

    ReplyDelete
  30. Dia ingat molek sangatla dh kedut kerepot pakai2 midi n skirt bagai. Agak dia x tengok cermin ke. Tak menutup aurat di kala usia senja 1 hal la

    ReplyDelete
  31. issue: "sebabnya paha awak tu melimpah kat kerusi sebelah"
    solution: provide more comfortable CHAIR n SPACE

    ReplyDelete